Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν την έρευνα στα εμβρυικά βλαστοκύτταρα


Ο Ομπάμα υπογράφει την απόφαση του για τα βλαστοκύτταρα μπροστά στους ενθουσιασμένους επιστήμονες.

Αποφασισμένος να τερματίσει τις πολιτικές και θρησκευτικές παρεμβάσεις στην επιστημονική έρευνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέτρεψε τη Δευτέρα τους περιορισμούς που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του στη μελέτη των εμβρυικών βλαστικών κυττάρων.
«Θα άρουμε την απαγόρευση για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της υποσχόμενης έρευνας στα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα» δήλωσε ο Ομπάμα σε συνάντηση με επιστήμονες στο Λευκό Οίκο. «Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τους επιστήμονες που επιδιώκουν αυτή την έρευνα. Και θα βάλουμε στόχο να γίνει η Αμερική παγκόσμιος ηγέτης στις ανακαλύψεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει» είπε καταχειροκροτούμενος.
Εκτός από την προεδρική εντολή με την οποία υλοποιεί την προεκλογική του υπόσχεση για άρση των περιορισμών, ο Ομπάμα υπέγραψε και ένα προεδρικό μνημόνιο με το οποίο καλεί το Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου να αναπτύξει στρατηγική για την «αποκατάσταση της επιστημονικής ακεραιότητας στην λήψη κυβερνητικών αποφάσεων».
Όπως εξήγησαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα δεν θα θέσει ο ίδιος κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα, αλλά θα δώσει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) τη δικαιοδοσία να αποφασίζουν πότε είναι νόμιμο και ηθικό να χρηματοδοτούν έρευνες σε έμβρυα.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι μετοχές των εταιρειών που ειδικεύονται στην έρευνα με εμβρυικά βλαστοκύτταρα εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση -η αξία της μετοχής της Geron Corp αυξήθηκε έως και 35% και της StemCells Inc. έως και 73%.
Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και να δώσουν οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος. Αναμένεται να φέρουν πραγματική επανάσταση στην Ιατρική θεραπεύοντας παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, ακόμα και η παράλυση.
Όταν πια οι επιστήμονες θα έχουν μάθει τα μυστικά των εμβρυικών βλαστοκυττάρων, πιθανότατα θα μπορούν να δημιουργούν κύτταρα με τις ίδιες ιδιότητες χωρίς καν να χρησιμοποιούν έμβρυα.

«Ανήθικη» έρευνα

Ο Τζορτζ Μπους, γνωστός πολέμιος των αμβλώσεων, θεωρεί ότι η απομόνωση εμβρυικών βλαστοκυττάρων είναι ανήθικη επειδή προϋποθέτει την καταστροφή εμβρύων.
Το 2001 απαγόρευσε τη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη δημιουργία εμβρυικών βλαστικών κυττάρων -έκτοτε οι ερευνητές που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν μόνο τις ελαττωματικές καλλιέργειες βλαστοκυττάρων που είχαν δημιουργηθεί πριν από τις 9 Αυγούστου 2001.
Μάλιστα ο Μπους απαγόρευσε ακόμα και τη χρήση εμβρύων που περισσεύουν από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και θα απορρίπτονταν ούτως ή άλλως.
Οι διαμαρτυρίες των Αμερικανών βιολόγων και των ασθενών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα βλαστικά κύτταρα ήρθαν έτσι να προστεθούν στην οργή των κλιματολόγων που έκαναν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις και απόπειρες φίμωσης στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.
Οι βιολόγοι δηλώνουν τώρα ενθουσιασμένοι με την ανατροπή στη στάση του Λευκού Οίκου: «Αλληλούια! Αυτό σηματοδοτεί το τέλος ενός μεγάλου και καταπιεστικού κεφαλαίου στην ιστορία της επιστήμης» σχολίασε στο Reuters ο Ρόμερτ Λάνζα, ερευνητής της πρωτοπόρου εταιρείας Advanced Cell Technology στη Μασαχουσέτη.
«Η απομάκρυνση αυτού του εμποδίου που βρισκόταν στο δρόμο μας εδώ και οκτώ χρόνια θα ανοίξει σημαντικούς νέους τομείς της έρευνας» συμφώνησε ο Ντάγκλας Μέλτον, διευθυντής του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ.

Αυτά αναφέρονται από το Associated Press και δημοσιεύονται στο in.gr. Η Απάντηση στα ηθικά προβλήματα ούτε εύκολη είναι αλλά ούτε μονοσήμαντη μπορεί να είναι. Οπωσδήποτε όμως αποτελεί πρόοδο συγκρινόμενη με την θρησκόληπτη πολιτική του προκατόχου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου