Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Ελληνισμός του Πόντου και Σταλινισμός


Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ φέρνει στο νου τον Στάλιν και το σταλινισμό, που μερικοί φανατικοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν.Την φρίκη του σταλινικού φαινομένου την έχει αποδώσει γλαφυρότατα η λογοτεχνία ρωσική και ξένη. Η λογοτεχνία όμως δεν περιγράφει επακριβώς τα πράγματα και ίσως να υπερβάλλει σε ένα βαθμό. Η ιστορία όμως δίνει το ακριβές περίγραμμα των γεγονότων και απαιτεί τεκμηρίωση. Το ότι οι σοβιετικοί προέβησαν και γενοκτονία του Ελληνισμού του Καυκάσου μου ήταν γνωστό,δεν μου ήταν όμως γνωστή η έκταση της. Περιδιαβαίνοντας στο Web έπεσα σε μια ανάρτηση του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη. Σε έρευνα που στηρίζεται σε >220 βιβλιογραφικές αναφορές σκιαγραφεί το μέγεθος του εγκλήματος του πατερούλη και του θείου Λαυρέντη (του Μπέρια εννοείται) και μην μου πει κανείς ότι πρόκειται για αντισοβιετική προπαγάνδα γιατί οι περισσότερες των πηγών του έχουν αριστερό παρελθόν. Νομίζω ότι αξίζει να τον επισκεφθείτε.

4 σχόλια:

  1. Eξοχο, πραγματικά έξοχο Ευχαριστιες για τον συνδεσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eξοχο, πραγματικά έξοχο Ευχαριστιες για τον συνδεσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να αντιπροτείνω, για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία πέρα από αντικομμουνιστικά στερεότυπα και στεγανά, το βιβλίο του Α. Γκίκα "Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ".
    Για μια πρώτη "ανάγνωση" μπορείτε να δείτε και τη βιβλιοπαρουσίαση που έγινε πρόσφατα στη Καλλιθέα και βρίσκεται όλη εδώ:
    http://erodotos.wordpress.com/2008/12/20/ellines-essd-pontos-gkikas/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ erodotos
    Επισκέφθηκα το μπλογκ σου και διάβασα το ποστ με ιδιαίτερη προσοχή.Δεν με πείθεις,πιο πειστικός είναι ο Ατζίδης. Και το λέω χωρίς καμιά προκατάληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή