Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Κατάχρηση αντιβιοτικών

Έστω και καθυστερημένα η Ελλάδα θυμήθηκε χθές την Ευρωπαϊκή Ημέρα αντιβιοτικών. Διαβάζω λοιπόν στον Ελεύθερο Τύπο

Αντιβιοτικά χωρίς λόγο

Το… «τέλος» των αντιβιοτικών πλησιάζει στην Ευρώπη και η χώρα μας έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης, ως πρωταθλήτρια στην κατανάλωσή τους!
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όσο αυξάνεται η κατανάλωση αντιβιοτικών τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν.
«Η αύξηση της μικροβιακής αντοχής εξελίσσεται σε απειλή για τη δημόσια υγεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη νέων δραστικών αντιβιοτικών. Ετσι όλοι σήμερα κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε στην προ των αντιβιοτικών εποχή, όταν απλές λοιμώξεις μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο»!
Αυτό τόνισαν χθες η καθηγήτρια Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Γιάννης Πιερρουτσάκος, σε συνέντευξη Τύπου για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια, η Ελλάδα μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της νότιας Ευρώπης κρατούν τα «ευρωπαϊκά σκήπτρα» τόσο στην κατανάλωση αντιβιοτικών όσο και στην αντοχή των μικροβίων. Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Ελεγχο Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν μάλιστα ότι η χρήση αντιβιοτικών τείνει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, τάση που διαπιστώνεται μόνο στη χώρα μας, στη Δανία και στην Ιρλανδία, ενώ σε πολλές άλλες -ανάμεσά τους η Γαλλία, όπου επίσης σημειώνεται υπερκατανάλωση-, η τάση είναι μειωτική.
Και καθώς η διασπορά των μικροβίων δεν περιορίζεται εντός των συνόρων, η χώρα μας και οι άλλοι «υπερ-καταναλωτές» αντιβίωσης αποτελούν πλέον πανευρωπαϊκό κίνδυνο δημόσιας υγείας!
Οπως διαπιστώνεται από έρευνες, πάνω από εννέα στους δέκα Ελληνες καταφεύγουν στα αντιβιοτικά για μια απλή φαρυγγο-αμυγδαλίτιδα, παρά το γεγονός ότι αυτή η λοίμωξη οφείλεται συνήθως σε ιούς που δεν καταπολεμούνται με αντιβιοτικά.
Με την… παραμικρή λοίμωξη, έως και 40% των Ελληνίδων δίνουν στα παιδιά τους αντιβίωση και μάλιστα χωρίς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο!
Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε ή και έξι στα δέκα οικιακά φαρμακεία διαθέτουν… στοκ αντιβιοτικών. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι παιδίατροι που συνιστούν αντιβίωση ακόμη και για μια απλή εποχική ίωση, δεχόμενοι πιέσεις και από τους γονείς…
Κι όλα αυτά την ώρα που τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή και να λαμβάνονται μόνο για μικροβιακές λοιμώξεις και για το χρονικό διάστημα που ορίζει ο γιατρός.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας κ. Γιώργος Παπαγεωργίου απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς να «γίνουν φειδωλοί στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών», ενώ προανήγγειλε την εφαρμογή ειδικών μέτρων για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης χορήγησης των φαρμάκων αυτών.
«Η μάχη εναντίον των μικροβίων κινδυνεύει να χαθεί. Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες και όλοι πρέπει να ενημερωθούμε για τη χρήση τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Αριθμοί

75% των αντιβιοτικών λαμβάνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού
70% των λοιμώξεων αυτών δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.

95% των ενήλικων Ελλήνων παίρνουν αντιβίωση για ιογενή φαρυγγο-αμυγδαλίτιδα.

60% των οικιακών φαρμακείων περιλαμβάνουν αντιβιοτικά

20% μέχρι 40% των Ελληνίδων δίνουν αντιβίωση στα παιδιά τους χωρίς συμβουλή γιατρού.
Υπογράφει η κ Δέσποινα Κουκλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου