Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Ο Ευ. Βενιζέλος στους Bloggers

Ερωτήσεις από την blogger Σοφία Αγγελάρα

1. Ποια θεωρείτε πως είναι τα στοιχεία που λείπουν αυτήν τη στιγμή απ’ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κόσμος θα επιζητήσει να βρει στο ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των επόμενων εκλογών;

Η διεθνής οικονομική κρίση είναι κατά βάθος μία κρίση εμπιστοσύνης. Γι΄ αυτό και το οικονομικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε πολιτικό. Οι πάντες προσβλέπουν στο κράτος ή σε διακρατικούς οργανισμούς προκειμένου να δοθεί απάντηση στην αδυναμία των αγορών να αυτορρυθμιστούν.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κρίση και να καλύψει αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Το μεγάλο πρόβλημα που αυτήν τη στιγμή υπάρχει στον τόπο είναι η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό θέλει ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ. Θέλει ένα αίσθημα σταθερότητας, ασφάλειας και προοπτικής. Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στον κόσμο, όχι τόσο μέσα από συγκεκριμένα μέτρα ή υποσχέσεις, αλλά μέσα από μία νέα σχέση εμπιστοσύνης. Γι΄ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αποκατασταθούν οι κανόνες της δημόσιας ηθικής και ό,τι λέμε να το εννοούμε, να το μετράμε και να το εφαρμόζουμε.

1. Τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό οφείλονται σε λάθη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν το ΠΑΣΟΚ γίνει η επόμενη κυβέρνηση πως θα τα διαχειριστεί με σκοπό να τα επιλύσει;

Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή διασταυρώνεται στην Ελλάδα η εγχώρια με τη διεθνή κρίση. Η εγχώρια κρίση είναι μία κρίση του μοντέλου ανάπτυξης, είναι μία κρίση ανισοτήτων ανάμεσα στην Αθήνα και την περιφέρεια, ανάμεσα στις εισοδηματικές ομάδες, μία σύγκρουση που την τροφοδότησε η Ν.Δ. με τις ταξικές επιλογές της τα τελευταία πέντε χρόνια. Και σε όλα αυτά προστίθενται τώρα οι εσφαλμένοι χειρισμοί ως προς την διαχείριση της διεθνούς οικονομικής κρίσης με κορυφαίο παράδειγμα τις αδυναμίες και τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο στήριξης των τραπεζών που δεν μετατράπηκε, όπως έπρεπε, σε σχέδιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή στήριξης των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει συνεπώς να διατυπώσει ένα σχέδιο υπέρβασης της κρίσης που θα είναι ταυτόχρονα και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την χώρα. Αυτά όλα προϋποθέτουν ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό, στη σχέση κράτους και αγοράς. Προϋποθέτουν ριζικές αλλαγές εκεί όπου υπάρχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας που είναι, πρώτον, το διανοητικό κεφάλαιο, δηλαδή κυρίως η παιδεία και η έρευνα. Και, δεύτερον, η γη. Η γη, η ιστορία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης, μιας πράσινης ανάπτυξης.

1. Ποιο πρόβλημα πιστεύετε πως είναι το σοβαρότερο που καλείται να ξεπεράσει η χώρα σήμερα;

Αν δει κανείς τα πράγματα πρωτοβαθμίως το σοβαρότερο πράγμα είναι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, δηλαδή το υψηλό δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα στερούν από τη χώρα βαθμούς ευελιξίας, μειώνουν τις πρωτοβουλίες που μπορεί να ληφθούν για την υπέρβαση της κρίσης, αλλά και για την τοποθέτηση της Ελλάδας σε μία όσο γίνεται πιο ανταγωνιστική θέση την επομένη της κρίσης. Ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα είναι η σύγκρουση ανάμεσα στα τυπικά και στα άτυπα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας: Η σύγκρουση δηλαδή ανάμεσα στη νομιμότητα και την παρανομία. Κατά βάθος όμως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η κρίση της δημόσιας ηθικής. Η κρίση πολιτικής εμπιστοσύνης και αντιπροσώπευσης. Η αίσθηση ασφυξίας, απογοήτευσης και αδιεξόδου. Η βεβαιότητα της πλειονότητας των πολιτών ότι μοίρα του τόπου είναι η υστέρηση. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτήν την αντίληψη. Πρέπει να αντιστρέψουμε το κλίμα. Να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου. Να διαμορφώσουμε τις αναγκαίες εθνικές και κοινωνικές συμφωνίες για την υπέρβαση της κρίσης.

1. Ποια είναι η γνώμη σας για το σημερινό σύστημα παιδείας; Ως υποθετικός μελλοντικός υπουργός παιδείας ποιές θα ήταν οι προτάσεις σας; Είστε υπέρ ή κατά των πανελληνίων εξετάσεων;

Μπορώ να απαντήσω κυρίως ως δάσκαλος και να σας πω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να παρέμβουμε στην πιο κρίσιμη βαθμίδα της εκπαίδευσης που είναι το λύκειο. Να διασφαλίσουμε την αυτονομία του λυκείου και ως εκ τούτου να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχω διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την πρόταση - που ελπίζω να γίνει αντικείμενο διαλόγου και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - για ένα τετραετές γυμνάσιο και στη συνέχεια για ένα διετές κολεγιακού τύπου λύκειο στο οποίο η διδασκαλία θα μπορεί να γίνεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια έτσι ώστε κατά τα πρότυπα του διεθνούς απολυτηρίου (international baccalauréat) το κάθε παιδί να μπορεί να βρίσκει τη θέση του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα εσωτερικής κινητικότητας μεταξύ των πανεπιστημίων και μεταξύ των σχολών. Έτσι θα μπορεί ο κάθε φοιτητής να διαμορφώνει το προσωπικό του πρόγραμμα και να μπορεί να βρίσκει το αντικείμενο σπουδών, αλλά και το αντικείμενο επαγγελματικής ενασχόλησης που προσιδιάζει στις δεξιότητες του, στις επιθυμίες του, αλλά και στις ανάγκες της αγοράς. Όλα αυτά αφορούν βεβαίως το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, τη δημόσια δωρεάν παιδεία στην οποία πρέπει να επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα βασικό κεκτημένο της ελληνικής κοινωνίας.

1. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα πτυχία τους θεωρούνται έγκυρα για την αναζήτηση εργασίας, Η Ελλάδα επρόκειτο να ακολουθήσει την ίδια πορεία. Τι συνέπειες θα έχει αυτό; Πιστεύετε πως το πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου θα αποδυναμωθεί;

Είχα την ευκαιρία να διατυπώσω την άποψη μου για το θέμα αυτό με αφορμή τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους πανεπιστημίων άλλων κρατών μελών οι οποίοι έχουν φοιτήσει για ορισμένα εξάμηνα στην Ελλάδα στα λεγόμενα κολέγια. Το άρθρο μου αυτό που δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 23.11.2008 είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο. Θα μου επιτρέψετε συνεπώς να σας παραπέμψω σε αυτό (http://www.evenizelos.gr/article.asp?art_id=167).

1. Οι φιλόλογοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. Μήπως το πρόβλημα θα λυνόταν με την κατάργηση των εξετάσεων του ΑΣΕΠ και την επαναφορά του συστήματος της επετηρίδας; Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί σε σχέση με τους φιλολόγους είναι η διαμόρφωση επιμέρους ειδικοτήτων, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να αποδίδει διδακτικά στα αντικείμενα που έχει σπουδάσει και στα οποία εξειδικεύεται. Δεν νοείται ένας φιλόλογος ο οποίος διδάσκει τα πάντα: Και ιστορία και αρχαία ελληνικά και νέα ελληνικά και λατινικά και ψυχολογία και στοιχεία φιλοσοφίας. Ως εκ τούτου ένα βασικό ζήτημα από το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσουμε είναι η διαμόρφωση διαφορετικών κλάδων. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν προς όφελος και των φοιτητών και των μελλοντικών καθηγητών, αλλά κυρίως προς όφελος της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ερωτήσεις από τον blogger Ιωάννη Παπαϊωάννου

1. Τι να περιμένουμε από την εξεταστική; Τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει εμπλοκή Καραμανλή;

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής. Εκκρεμεί ούτως ή άλλως, γιατί δεν έχει τεθεί σε ψηφοφορία, η αρχική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Πρέπει να περιμένουμε τους συναδέλφους μας που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή να διατυπώσουν την πρόταση τους για το πόρισμα και στη συνέχεια να κάνουμε όλες τις κινήσεις που πείθουν τον πολίτη πως μπορούμε να επιβάλλουμε εγγυήσεις διαφάνειας, πως είμαστε ικανοί να καταλογίσουμε ευθύνες εκεί που ανήκουν χωρίς να θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα αντεστραμμένο 1989. Το ΠΑΣΟΚ έχει αίσθημα δικαίου και ισχυρή ιστορική μνήμη, αλλά και αίσθημα θεσμικής και κοινωνικής ευθύνης. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είμαι βέβαιος ότι θα μας οδηγήσει στο να κάνουμε τεκμηριωμένες, δίκαιες επιλογές οι οποίες θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις ενστάσεις του κόσμου, που συχνά λέει ότι «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και μπορούμε να το αποδείξουμε.

1. Ποιο είναι κατά την κρίση σας ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι η νίκη. Οι ευρωεκλογές είναι μία σημαντική πολιτική αναμέτρηση. Άρα στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα. Να νικήσει στις ευρωεκλογές.

1. Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή αυτοδυναμία είναι προς το συμφέρον της χώρας;

Έχω κατ΄ επανάληψη απαντήσει στην ερώτηση αυτή. Έχω διατυπώσει την άποψη μου στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και έγινε δεκτή ομόφωνα από το συνέδριο. Στόχος είναι η νίκη. Στόχος είναι η αυτοδυναμία, όχι όμως μία αυτοδυναμία συνώνυμη με την αυταρέσκεια και τις παλαιοκομματικές πρακτικές, αλλά μία αυτοδυναμία ως εγγύηση σταθερότητας προκειμένου να διαμορφώσουμε στη συνέχεια τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίας, τις ευρύτερες δυνατές συμπαρατάξεις γιατί με μία ισχνή πλειοψηφία 151 ή 160 ψήφων δεν κυβερνιέται ο τόπος. Ο τόπος μπορεί να κυβερνηθεί μέσα από μεγάλες εθνικές κοινωνικές αναπτυξιακές συμφωνίες, μέσα από τη συσπείρωση μεγάλων κοινωνικών δυνάμεων γύρω από στρατηγικούς στόγους που καλείται να διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ.

1. Το ΣΚΓ διχάστηκε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές του, ενώ αναμένουμε να δούμε την επόμενη μέρα. Τι θα τους λεγάτε να αποφύγουν εάν σας ρωτούσαν;

Νομίζω ότι το δικό μας παράδειγμα, το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοεμβρίου, είναι πάρα πολύ χρήσιμο για το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα.

1. Τι γνώμη έχετε για τον Μπαράκ Ομπάμα και τι αναμένεται από την εκλογή του.

Αυτή καθεαυτή η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα είναι μία ιστορική τομή, ένα συγκλονιστικό γεγονός. Και αυτό ανεξάρτητα από το τι επιλογές θα κάνει σε σχέση με πρόσωπα και πολιτικές. Οι προσδοκίες είναι τεράστιες. Πρέπει να είμαστε βέβαια επιφυλακτικοί γιατί όσο σημαντικός και αν είναι ο ρόλος των προσώπων, υπάρχουν διαρθρωτικά χαρακτηριστικά στην αμερικανική πολιτική, υπάρχουν δομές, οι οποίες είναι πανταχού παρούσες. Η ατμόσφαιρα ωστόσο έχει αλλάξει. Η εικόνα της Αμερικής στα μάτια των πολιτών του κόσμου έχει βελτιωθεί. Το βάρος που κουβαλάει ο Μπαράκ Ομπάμα είναι τεράστιο, ελπίζω και εύχομαι να ανταποκριθεί έστω εν μέρει.

1. Το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει στις Δημοσκοπήσεις. Που οφείλεται αυτό Τι έχει αλλάξει το ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες; Υπάρχει αισιοδοξία;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Ο συνδυασμός αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών επιλογών και σκανδάλων έχει δημιουργήσει μία κρίση πολιτικής στρατηγικής που την υφίσταται η κυβέρνηση, το κόμμα της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής προσωπικά. Αυτό αλλάζει συσχετισμούς, φέρνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλάζει την παράσταση νίκης, δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και ένα αντίστροφο κλίμα , ένα κλίμα ηττοπάθειας στο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Αυτό είναι μία πολύ σημαντική βάση προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να αναπτύξει τον προγραμματικό του λόγο και να διαμορφώσει τις εγγυήσεις αξιοπιστίας που έχει ανάγκη ο κόσμος που είναι κάτι πέρα από τη νίκη στις εκλογές: είναι η νίκη στον αγώνα για την υπέρβαση των προβλημάτων του τόπου.-

===============================

σχόλιο: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ.

1 σχόλιο:

  1. Το αντέγραψα από το Blog του Γιάννη Παπαϊωάννου από τον οποίο ζητώ συγνώμη για την λογοκλοπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή