Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ευρώπη οικολογική


Διαβάζω στον σημερινό Ελεύθερο Τύπο

«Σβήνουν» όλες οι συμβατικές λάμπες στην ΕΕ
Οι μέρες μιας κοινής λάμπας φωτισμού φαίνονται πλέον μετρημένες, σε ό, τι αφορά τουλάχιστον στην παραγωγή της. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει πως το καλοκαίρι του 2012 θα κατασκευαστεί ο τελευταίος συμβατικός λαμπτήρας στις χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος της απόφασης είναι η αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων πυρακτώσεως με αντίστοιχους χαμηλής κατανάλωσης.
Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΕΕ προβλέπει πως από το 2009 θα απαγορευθεί η χρήση γλόμπων 100W, από το 2010 η χρήση λαμπτήρων πάνω από 40W και από το 2012 όλοι οι υπόλοιποι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, με τη χρήση λαμπτήρων νέας γενιάς εξοικονομούνται 10% με 15% των χρημάτων στην κατανάλωση ρεύματος.
Στο ποσό αυτό, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και το αισθητά υψηλότερο κόστος αγοράς των λαμπτήρων της νέας γενιάς σε σχέση με τις υπάρχουσες συμβατικές λάμπες. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίστηκε πως, από την αλλαγή των λαμπτήρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι δυνατή η εξοικονόμηση ετησίως 5 έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, παρά τα πολλά πλεονεκτήματα των νέων λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, οι ειδικοί προειδοποιούν την Πολιτεία και τους καταναλωτές ότι υφίσταται κι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Όπως τονίζουν, οι λαμπτήρες νέας γενιάς πρέπει να ανακυκλώνονται σωστά, διαφορετικά αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον, λόγω του υδράργυρου που περιέχουν.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι ακόμα και στη Γερμανία, που διαθέτει πρότυπο σύστημα ανακύκλωσης απορριμμάτων, οι περισσότεροι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης καταλήγουν στα κανονικά σκουπίδια, μετά το τέλος της μακράς τους ζωής.
Η εκπρόσωπος της γερμανικής οργάνωσης περιβαλλοντικής αρωγής, Μαρία Έλαντερ, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση: «Δυστυχώς, στη Γερμανία μόνον το 30% των λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης και φθορισμού, που χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους, ανακυκλώνονται όπως πρέπει. Στα νοικοκυριά το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο. Κυμαίνεται γύρω στο 10%».
Στη Γερμανία μόνον ένας στους 10 λαμπτήρες νέας γενιάς καταλήγει εκεί που πρέπει, όταν κάποτε χαλάσει. Πρόκειται, όμως, για περίπου 80 εκατομμύρια λαμπτήρες το χρόνο, που είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντική οικολογική ζημιά. Οι ειδικοί πιστεύουν, πάντως, ότι αν διασφαλιστεί - μέσα στα επόμενα χρόνια - η σωστή ανακύκλωση, τότε δε θα υπάρχει πρόβλημα με τη διεύρυνση της χρήσης των λαμπτήρων οικονομίας.
«Το κέρδος από τη χρήση των νέων λαμπτήρων θα είναι τριπλό», είπε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη Τύπου της εταιρίας Osram, Ρεγκλίντις Πφάιφερ και πρόσθεσε: «Τα νοικοκυριά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα εξοικονομώντας χρήματα. Οι χώρες βλέπουν το δίκτυό τους να μην επιβαρύνεται όσο παλαιότερα. Με τους λαμπτήρες νέας γενιάς μειώνονται αισθητά και οι δαπάνες των επιχειρήσεών μας».
Μπράβο στην ΕΕ για την ευαισθησία της σε θέματα οικολογίας και Περιβάλλοντος. Αν και το καθ'ύλη αρμόδιο υπουργείο είχε παρόμοια ευαισθησία Θα είχαμε πραγματοποιήσει θαύματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου