Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Βολές Στυλιανίδη κατά του Συνήγορου του Πολίτη

Διαβάζω στην Ελεύθερη Τηλεόραση που δημιούργησε ο δημοσιόγραφος κ Κούλογλου τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα
Πυρά εξαπέλυσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά του Συνήγορου του Πολίτη, κ. Γιώργου Καμίνη. Αιτία, το δελτίο Τύπου που έστειλε η ανεξάρτητη αρχή σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

Στην επιστολή, υποστηρίζεται το δικαίωμα κάθε μαθητή/ μαθήτριας να απαλλάσσεται από το μάθημα των θρησκευτικών εφόσον το επιθυμεί, ανεξάρτητα από το εάν είναι αλλόθρησκος ή όχι.

Δια στόματος Στυλιανίδη, το εν λόγω μάθημα είναι υποχρεωτικό και δικαίωμα εξαίρεσης έχουν μόνο οι αλλόθρησκοι και οι ετερόδοξοι. Επισημαίνει μάλιστα ότι σ’ αυτό το επίπεδο, οι θέσεις του Υπουργείου και της Εκκλησίας ταυτίζονται και ότι οι σχέσεις αυτές «δεν θα πρέπει να διαταράζονται από τέτοιου είδους προπαγανδιστικές προσπάθειες».

Παράλληλα ο υπουργός κατηγόρησε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι κάνει πολιτική, υπερβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Επιπλέον εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το δελτίο εστάλη προτού πληροφορηθεί ο ίδιος για την εν λόγω επιστολή.

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη, οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι ν’ αναφέρουν το δόγμα τους ώστε ν' απαλλαγούν από το συγκεκριμένο μάθημα, γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα προσωπικά τους δεδομένα. Η τελευταία ωστόσο εγκύκλιος του Υπουργείου, παραβιάζει αυτό το δικαίωμα, εφόσον θέτει ως προϋπόθεση για την απαλλαγή τη δήλωση αλλοθρησκίας ή ετεροδοξίας.

Να υπουργός να μάλαμα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος υπουργός τα θαλασσώνει και μας γυρνά δεκαετίες πίσω.

Καταρχήν λησμονά ότι ο συνήγορος του πολίτη είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν δίδει λόγο σε κάθε υπουργό πού κατά την γνώμη του παραβιάζει δικαιώματα πολιτών , αλλά οφείλει να ζητά από την διοίκηση συμμόρφωση με τις επικρατούσες αρχές δικαίου και εν προκειμένω επειδή αφορά δικαιώματα,η οποία πράξη της διοικήσεως πρέπει να εναρμονείζεται με τα κρατούντα στην Ένωση.

Ο κ υπουργός φαίνεται όπως και άλλοι υπουργοί έχουν προηγούμενα με τις ανεξάρτητες αρχές αλλιώς δεν εξηγείται η ενόχλησή του για το γεγονός ότι το δελτίο τύπου εστάλη προτού πληροφορηθεί ο ίδιος για την εν λόγω επιστολή. Ο κ Καμίνης δεν είναι υπάλληλος του για τον ενημερώνει για τις πράξεις του. Λέει ακόμη ότι κάνει πολιτική, επειδή η κατηγορία είναι βαρυτάτη για ανεξάρτητη αρχή και ο κ Ευριπίδης Στυλιανίδης οφείλει να την αποδείξει διότι την εκτοξεύεσαι ως υπουργός και όχι ως πρόεδρος της ΟΝΕΔ ή ως κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

1 σχόλιο:

  1. Ξέρω αν έχεις δίκιο γιατρέ, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν καθιερώσει και τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό όπως οι υπουργοί παιδείας του μεγάλου Καραμανλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή