Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Η κίνηση για την δημιουργία νέου κόμματος και εγώ

Τις τελευταίες μέρες από αρκετούς γνωστούς και φίλους δέχομαι την ερώτηση "τι γίνεται με την δημιουργία του νέου κόμματος;".Έχει βλέπετε προηγηθεί η παρουσίαση του στα media την 5η Νοεμβρίου.Και η απάντηση μου είναι στερεότυπη "δεν γνωρίζω διότι δεν μετέχω στις διεργασίες δημιουργίας του νέου πολιτικού φορέα". Ή για να είμαι ακριβέστερος δεν μετέχω πλέον.
Αλλ' ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Την 24 Ιουλίου 70 προσωπικότητες υπογράφουν μια διακήρυξη που διαπιστώνει τα κακώς κείμενα της χώρας και προτρέπει τους ενεργούς πολίτες σε δράση. Μεταξύ των υπογραφόντων άτομα που ο ιστολόγος τιμά απεριόριστα όπως ο συγγραφέας Ν.Δήμου και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι κκ Βεργόπουλος, Θ Λαζαρίδης, Χ Τσούκας. Επιστρέφοντας από τις διακοπές τον Αύγουστο και επειδή συμφωνώ σε πλείστα σημεία της διακήρυξης προσυπογράφω ηλεκτρονικά.
Τρεις από τους αρχικά υπογράψαντες (Μελετόπουλος, Ράπτης, Σακιώτης) δρώντες ως οργανωτική επιτροπή κάλεσαν στις 28-9-2008 όσους είχαν υπογράψει για να συζητήσουν την δημιουργία νέου κόμματος. Δεν μπορώ γνωρίζω αν απευθύνθηκαν στους 70 της αρχικής πρωτοβουλίας και ποια ήταν η απάντηση τους. Στην συγκέντρωση του Σεπτεμβρίου ελάχιστοι από τους αρχικά υπογράψαντες ήταν παρόντες.Παραβρεθήκαμε περί τα 40-50 άτομα που διαπιστώσαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η ζοφερά κατάσταση η οποία ταλανίζει την χώρα. Κατά τους Οργανωτές,η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί με δική μας παρεμβολή και η παρεμβολή αυτή είναι μονόδρομος: "Νέο κόμμα".
Συμφωνήσαμε σχεδόν όλοι, αλλά δεν συμφωνήσαμε για τον πολιτικό χαρακτήρα του νέου κόμματος, πού για τους οργανωτές θα έπρεπε να αυτοχαρακτηριστεί ως ριζοσπαστικό κέντρο. Υπήρξαν αρκετές διαφορές ως προς τις τάσεις-κατευθύνσεις που θα έχει ο μελλοντικός πολιτικός οργανισμός, πράγμα φυσικό άλλωστε από την διαφορετική προέλευση των μετεχόντων, αλλά όλοι είχαν την άποψη ότι ο προσυνεδριακός διάλογος θα λειάνει τις ακμές-διαφορές. Και επειδή η βούληση των περισσοτέρων ήταν η κίνηση να είναι έτοιμη για τις επερχόμενες ευρωεκλογές να γίνει συνέδριο το ταχύτερο δυνατό αν είναι δυνατόν εντός του Ιανουαρίου του 2009. Έτσι για το προσυνεδριακό διάλογο ετοιμάστηκε ένα Wiki και άρχισε ο διάλογος με την συμμετοχή κάποιων από μας για την προετοιμασία των προγραμματικών θάσεων.
Καταλυτικά για την δική μου παραμονή ήταν τρία επιμέρους κεφάλαια α) Ελληνικές Αξίες β)Σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας γ)Αδιέξοδες Εναλλακτικές Προσεγγίσεις.Υπήρχαν προτάσεις εκ μέρους αρκετών συμμετεχόντων δεξιότερες αυτού που η κοινωνία μας αποκαλεί συντηρητισμό και το πιο σημαντικό αρκετές είχαν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οποία εγώ ο ευρωλιγούρης όπως θα έλεγε ο μακαρίτης ο Χριστόδουλος έχω σεβασμό. Αρκετά από τα γραφόμενα ήταν επώδυνα και αντιδημοκρατικά πού ανάγκασαν τον ένα εκ των Administrators (Ράπτης) σε κάποιο editing να τα απαλείψει αν δεν κάνω λάθος, ίσως όμως και να παραμένουν κάπου αλλού και εγώ να μην τα έχω δει.
Είχα ενημερώσει με mail μου των ένα της οργανωτικής επιτροπής (Σακιώτης) για το ότι δεν υπάρχει για μένα χώρος στο υπό εκκόλαψη κόμμα. Και απείχα από σχετικές δράσεις από τις αρχές Νοεμβρίου. Χθες δήλωσα ότι δεν θέλω να έχω σχέση με το νέο κόμμα.
Θα περίμενα δε και θα παρακαλούσα να μην χρησιμοποιούν τους δυο καταλόγους των υπογραψάντων την δήλωση της 24 Ιουλίου διότι με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται, παρά την ρητή δήλωση τους στο blog της κίνησης τους, όλοι όσοι έχουμε υπογράψει θεωρούμαστε υποστηρικτές τους

9 σχόλια:

  1. Καλά να πάθεις γιατρέ μου, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρων οι κότες. Ούτε εγώ ο μικροποντικούλης θα την πατούσα έτσι που ήξερες εσύ τους μελετόπουλους κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνετε λάθος φίλε μου ο Καθηγητής Βεργόπουλος ,ο Νίκος Δήμου, ο Κώστας Κόλμερ , ο Μάριος Νικολινάκος δεν μπορεί να θεωρηθούν πίτουρα άς μην τα ισοπεδώνουμε όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Γαλανάκη, δικαιώμά σας να λοιδωρείτε, εντός και εκτός της πρωτοβουλίας μας. Δικαίωμά σας επίσης να μας καταγγέλετε ως δεξιούς επειδή δηλώνουμε πατριώτες. Περιμένω να καταγγείλετε και τον Ομπάμα, που από την πρώτη στιγμή δήλωσε πατριώτης. Εμείς, 34 χρόνια μετά τη βδελυρή χούντα θα απενοχοποιήσουμε την έννοια πατριωτισμός και θα την αποκαταστήσουμε για όλους τους Έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους και ταυτόχρονα αισθάνονται πολύ καλά και μέσα στην ευρύτερη ταυτότητα του δυτικού κόσμου.
    Μην λέτε όμως ότι σας χρησιμοποιήσαμε με την Διακήρυξη της 24ης Ιουλίου. Ξαναδιαβάστε την. Όσοι υπογράφουν λένε: "Ο τόπος χρειάζεται νέες πολιτικές δυνάμεις". Όχι μία νέα, αλλά πολλές, σε όλο το ιδεολογικό φάσμα. Όσοι λοιπόν συμφωνούσαμε σε μια πλατφόρμα είπαμε προχωράμε. Οι άλλοι, που ξέραμε ότι δεν συμφωνούν (Δήμου, Κόλμερ, Βεργόπουλος, Νικολινάκος κ.α.) δεν προσκλήθηκαν. Για εσάς που δεν ξέραμε αν συμφωνείτε, στείλαμε πρόσκληση. Αφού διαφωνείτε όμως ιδεολογικά, κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που πιθανώς σας εκφράζουν. Εάν όχι, τότε ξεκινήστε με τους φίλους σας τη δική σας πολιτική ομάδα. Σε κάθε περίπτωση, δεν καταλαβαίνω γιατί δραματοποιείτε τα γεγονότα.
    Μια τελευταία αναφορά επί της ουσίας: Το wiki δεν εξέφραζε τη συλλογικότητα. Μέχρι χθες που λειτούργησε η πρώτη φάση, ήταν μια ανοιχτή πλατφόρμα διαλόγου.Τώρα, οι ομάδες προγράμματος επεξεργάζονται το πρόγραμμα και όταν είναι έτοιμο εν όψει συνεδρίου θα ξανανοίξει στον σχολιασμό. Επομένως, ακόμη και αν κάποιος, μέλος μας ή μη, έγραψε κάτι άστοχο, ενδεχομένως και αντιδημοκρατικό, έλαβε την θέση που του άρμοζε: στο recycle bin.

    @micromouse, δεν σας ξέρω, μάλλον όμως ανήκετε στο είδος των κουκουλοφόρων που λοιδωρούν οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη. Γνωστή ψυχοπαθολογία της καθ' ημάς αριστεράς εδώ και 35 χρόνια: αφού ο τάδε είναι εθνικά ευαίσθητος τον χρίζετε -όχι πατριώτη, αλλά- εθνικιστή και αμέσως φασίστα. Αυτή η εποχή τελείωσε. Όποιος καταγγέλει δημοκράτες πολίτες, με βαρύ βιογραφικό αγώνων στην κοινωνία πολιτών, για εθνικισμό και φασισμό, από εδώ και εμπρός θα λαμβάνει σκληρή και αταλάντευτη απάντηση και θα καταγγέλεται δημοσίως ως σοσιαλφασίστας του Στάλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ κ Σακιώτη
    Ούτε λοιδορώ ,ούτε εσάς,ούτε την κίνηση σας άλλωστε από ότι είδατε από την αρχή προθυμότατα ενεπλάκην στην διαδικασία που ακολουθούσατε και προσπάθησα να προσφέρω το κατά δύναμιν. Σίγουρα εγώ δεν έχω τις δικές σας αγωνιστικές περγαμηνές μιας και δεν ήμουν ποτέ ταγμένος σε κόμμα και ιδιαίτερα της αριστεράς.Αλλά πραγματικά θυμώνω με ανθρώπους που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως τουλάχιστον έκαναν κάποιοι φίλοι σας,γνωρίζεται ποιούς εννοώ και δεν θα ήθελα να τους κατονομάσω , άλλωστε είναι από τους πλέον οξείς αρθρογράφους της "προοδευτικής πολιτικής". Ο πατριωτισμός φίλτατε έχει το ειδικό του βάρος για τον κάθε Έλληνα και κανείς δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του άλλου, . Ας δούμε την ιστορία μας πατριώτες ήσαν και ο Βενιζέλος και ο Γούναρης, ο ένας όμως εκ πατριωτικών κινήτρων οδήγησε τη χώρα στον όλεθρο, ενώ ο άλλος την τετραπλασίασε . Για μένα ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι η εναρμόνιση της πολιτικής της χώρας με εκείνες της Ένωσης με παράλληλη διατήρηση της πολιτισμικής μας ιδιαιτερότητας. Πράγμα πού δεν διέκρινα στα κείμενα στα οποία αναφέρομαι στην ανάρτηση μου, αντίθετα με έπαιρνε μια κάποια εθνικιστική ευωδία. Την οποία συμπλήρωναν προτάσεις νεαρών στην ηλικία μελών σας που ωραιότατα θα ταίριαζαν σε λόγους του Θεσσαλονίκης ή του κ Ψωμιάδη. Δυστυχώς παραμένω ρωμαντικός, φιλελεύθερος,άτομο με οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες και ασυμμόρφωτα ελεύθερος για να μπω σε κομματικά καλούπια ή ζυγούς. Ίσως εδώ να ήταν το σφάλμα μου που ακολούθησα στην αρχική φάση την κίνηση σας.
    Για την χρησιμοποίηση των υπογραψάντων την κίνηση ισχύουν τα αναφερόμενα στην ανάρτηση μου μέχρι κεραίας. Και καλά εγώ ο άγνωστος τι κύρος θα προσδώσω στην κίνηση σας οι γνωστοί όμως ανά το πανελλήνιο Δήμου, Κόλμερ, Βεργόπουλος, Νικολινάκος κάτι πόντους σας δίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θέλω να περιαυτολογώ αλλά έχω πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι ζουμε στην Δημοκρατία των προσωπικοτήτων.

    Μελλοντική Πολιτεία. Δημοκρατία των προσωπικοτήτων.

    Δεν έχουν σημασία τι λέει κάποιος αλλά η προσωπικότητα του η φωτογενεια το πώς γραφεί στα ΜΜΕ και εν γένει να έχει το «χάρισμα»
    Ο Βλ. Πουτιν ήταν υβρίδιο ανάμεσα στις δυο εποχές

    Ο Σαρκοζύ μίλησε για δεξιά κεντροδεξιά χρησιμοποίησε σοσιαλιστές και σήμερα είναι υπέρμαχος της κρατικής στήριξης τη ςοικονομία.
    και έρχεται και η περίπτωση ΟΒΑΜΑ για να με επιβεβαιώσει ξανά
    Δημοκρατικός που θα αλλάξει τα πάντα και με χαρακτηριστική άνεση αφήνει τα γεράκια των ρεπουμπλικανών στο Υπουργείο Αμύντας.

    Καθώς η πολιτική μοιάζει ολοένα περισσότερο με Fame story και Χ φακτορ ο Λαός δείχνει ανεκτικότητα σε «ταλαντούχους» «αναγνωρίσιμους» «γοητευτικούς» «στιβαρούς» και γενικά στο φαίνεσθαι..

    Τέτοιες λοιπόν κινήσεις φίλε Γαλανακη (του στυλ πάμε και βλέπουμε) χωρίς πλαίσιο αρχών τοποθετημένο από την αρχή και προπαντός χωρίς ηγέτη είναι καταδικασμένες όπως η συμμετοχική Δημοκρατία του ΓΑΠ

    Δεν έχει αρχές, δεν έχει πλαίσιο, δεν έχει ηγέτη,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Σακιώτη
    Παρότι με υβρίζετε με χυδαίο τρόπο θα ήθελα να σας απαντήσω με δυο βραχύτατες παρατηρήσεις:
    Α) αυτοί που εκνευρίζονται δεν κάνουν για ηγέτες και αν κατάλαβα καλά από τα γραφόμενα του κ Γαλανάκη εσείς έχετε τέτοιο ρόλο στην κίνηση σας Β)Δεν μπορεί να είμαι σοσιαλφασίστας διότι ουδέποτε ήμουν σοσιαλστής. Άλλοι έχουν τέτοιο παρελθόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριε Γαλανάκη,
    σας βγάζω το καπέλλο μου (παρότι... δεν φορώ καπέλλο, συνήθως μου φορούν φέσι, αλλά... τέλος πάντων).
    Εννοώ ότι υποκλίνομαι στο ΑΨΟΓΟ και ΚΟΣΜΙΟ στυλ του ποστ, το οποίο σαφέστατα αποσκοπεί στον έντιμο διαχωρισμό της θέσης σας.

    Αν ο ωρυόμενος κ. Σακιώτης ήθελε να σας προσάψει κάτι, σίγουρα δεν θα ήταν όσα είπε. Θα μπορούσε π.χ. ΚΑΙ αυτός να διαχωρίσει τη θέση του λέγοντας ότι δεν εγκρίνει όσα δεν εγκρίνετε, κ.ο.κ. (και στο τέλος να διαμαρτυρηθεί κόσμια για το ότι -ίσως- τον παρεξηγήσατε).

    Προφανέστατα όμως, ενώ έχει πολιτική πείρα (που κι εσείς αναγνωρίζετε) δεν έχει επαρκή πείρα ακόμη από τους... άγραφους κανόνες του διαδικτύου.

    Χαιρετώ ευθαρσώς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @omadeon
    Το δυστύχημα είναι ότι άνθρωποι αυτού του στυλ θέλουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα αυτού του τόπου.
    Ευχαριστώ για τον σχολιασμό και καλημερίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή