Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Η κατάσταση του ΕΣΥ

Ως ιατρός που δαπάνησα την ζωή μου στην υπηρεσία της κρατικοποιημένης Υγείας είναι φυσικό να νιώθω θλίψη από την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ως φαίνεται αποβλέπουν όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας εξαετίας, δηλαδή από της υπουργίας του κ Α Παπαδόπουλου και μετά. Αυτά δεν τα γράφω με αντιπολευτική διάθεση ,ούτε γιατί θάλω να υποστηρίξω καμμιά από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που μεθάύριο θα ζητήσουν την ψήφο των συναδέλφων. Άλλωστε οι παρατάξεις αυτές δεν είναι άμοιρες ευθύνης. Η σημερινή Καθημερινή βάζει το χέρι επί τον τύπο των ήλων. Σας συνιστώ να κάνετε κλίκ στους συνδέσμους 1, 2, 3, 4, 5, 6

7 σχόλια:

  1. Στις περιοδιες μου συναντώ το αδιαφιλονίκητο πρώτο κόμμα και τους οπαδούς του, την γενική κατακραυγή των έργων και ημερών του ΙΣΑ, την αποστασιοποίηση συναδέλφων από τα προδωμένα ονειρά τους. Εχουμε φάει πολύ ορυκτέλαιο!
    Μα πάρα πολύ, τι είναι ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ ένα επιστημονικό επιμελητήριο με απαρχαιωμένο καταστατικό και νόμους που διέπουν τη λειτουργία του,που δεν δίνει ούτε το δικαίωμα εκλέγεσθαι στους έλληνες υπηκόους εξ ομογενών ή ξένων εθνοτήτων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, που αντιπροσωπεύει από τον πλέον πλούσιο γιατρό μέχρι τους άνεργους και ετεροαπασχολούμενους. Πληρεί τον επιτελικό του ρόλο; όχι, πληρεί ή υποκαθιστά σε περιοχές αδύνατης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης τον επιχειρησιακό του ρόλο απέναντι στην εξουσία ; όχι. Τους δίνουμε απόλυτες θριαμβικές πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του δικομματισμού μας θεωρούν δεδομένους και οι όποιες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις γίνονται αντικείμενο όχι συναλλαγής πιά όπως πχ στην συμπαθή ταξη των δικηγόρων ή των μηχανικών ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΑΠΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑς ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Μας θεωρούν δεδομένους. Εύκολα θύματα της όποιας υποσχεσιολογίας και αντικείμενα χλεύης από γλυκανάλατα ΜΜΕ και αντιλαικών πολιτικών υγείας. ΠΧ το ΙΚΑ και το ΕΣΥ έχουν μείνει 6 χρόνια χωρίς ουσιαστικά προσλήψεις γιατρών, ο φόρτος εργασιας διογκούται επικίνδυνα για γιατρούς και ΑΣΘΕΝΕΙΣ και όταν περιμένουμε κάποιο 5ο τμήμα ΣτΕ (ΣΔ34/2008)να τακτοποιήσει το θέμα των 2000 προσλήψεων στο ΙΚΑ επί 8μηνο δεν φροντίζουμε στο δικαστή να δώσουμε το ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΑΤΗΜΑ για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ με βάσει την ειδική αξιολόγηση της προυπηρεσίας στην πολυπαθη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως τόνιζαν μέχρι Γενάρη τα συνδικαλιστικά τους "επιμελή" όργανα. Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ ως πότε ο γιατρός θα καταπίνει ορυκτέλαια υποσχεσιολογίας φτηνών δημοκόπων και δεν θα βάζει ένα λιθαράκι μόνος του ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ;;;;;
    To δημοσίευμα της Κ στέκεται στους ποντικούς του χώρου αλλά φοβάμαι απαλλάσει τα μεγάλα τρωκτικά και αρουραίους που φάγαν και τον Αλέκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ dionysos
    Βλέπω απαλλάσετε ευθυνών για το χάλι της υγείας τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μικροτέρων παρατάξεων. Κατά την γνώμη μου έχουν κι αυτοί μεράδι ευθύνης, ίσως σε μικρότερο βαθμό. Και δεν απαλλάσονται της συμμετοχής στο όζον παιγνίδι της συναλλαγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε Νέαρχε δε θα κόψουμε όλες οι αλεπούδες την ουρίτσα τους μια και απέτυχαν οι πράσινοι και οι βένετοι στο κράτος πρόνοιας. Αγκυλώσεις και φοβίες από την εποχή του Αίσωπου δεν δικαιολογούνται στο χώρο της κατ εξοχήν αμφισβήτισης ,της επιστήμης.
    Αν έχεις παραδείγματα συναλλαγής από το χώρο που τώρα συνεργάζομαι σαν ανένταχτος θα σε παρακαλούσα να με ενημερώνεις ιδιαιτέρως.
    Εχω κόψει κώλους κατά καιρούς με τον πιό επίσημο τρόπο όταν είχα στοιχεία στα δικαστήρια, η αυτοκάθαρση καιαυτορύθμιση σε ανηθικότητες είναι και δική μας υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ dionysos
    είπε: «Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ ως πότε ο γιατρός θα καταπίνει ορυκτέλαια υποσχεσιολογίας φτηνών δημοκόπων και δεν θα βάζει ένα λιθαράκι μόνος του ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ;;;;;»

    Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση είναι χαμένη από χρόνια.
    [Με κουράζει ακόμα και να γράψω αυτό το απλό κείμενο.]

    Τι μπορεί να κάνει ο «απλός» γιατρός; Ποιο λιθαράκι να βάλει και σε ποιο οικοδόμημα;
    Ακόμα και αν βρίσκονταν κάποιοι ένθερμοι «πατριώτες», ποιος θα τους ακολουθήσει και με ποιο κοινό όραμα; Το μόνο κοινό που «αντιλαμβανόμαστε» όλοι είναι το χρήμα. Αυτό μετράει. Να γίνουν αλλαγές αλλά να μη μας πειράξουν το «μαγαζάκι» μας (ιδιωτικό ή δημόσιο, μεγάλο ή μικρό).

    Από την άλλη, τι θα μπορούσε να κάνει μια μικρή (μικρότατη) μειοψηφία μέσα σ’ αυτό το πολυκερματισμένο και διεφθαρμένο σύστημα; (και φυσικά, με ποιους πόρους θα κινηθεί;)
    Ακόμα και η ιδέα της ίδρυσης ενός νέου σωματείου/συλλόγου, απεξαρτημένου από το Υπουργείο και τις άλλες πολιτικές αγκυλώσεις και ταγμένου να υπηρετήσει τόσο τα μέλη του όσο και την κοινωνία (όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες), είναι νομοθετικά αδύνατη. Αλλά ακόμα και δυνατή να ήταν, πόσοι θα προσέρχονταν;
    Έστω δε ότι προσέρχονταν κάποιοι ολίγοι και «καλοί». Για πόσο καιρό θα άντεχαν αυτοί οι ολίγοι να προσφέρουν από τις σάρκες τους πριν συνθηκολογήσουν τελικά με τις παντοδύναμες φαρμακοβιομηχανίες; Πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν στην απαλλαγή του τοπίου από το διαβρωμένο πανεπιστημιακό κατεστημένο, από την ημιμάθεια και την ανικανότητα που επικρατεί, από τις απαράδεκτες δοσοληψίες (ιδιωτικού τε και δημοσίου), από ….. από ….. από ….
    Ή μήπως δεν ξέρουμε πώς δουλεύει το σύστημα;
    Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η ιατρική επιστήμη στη χώρα μας έχει σχεδόν περάσει στα χέρια των ιατρικών επισκεπτών; Ή μήπως κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε;

    Πώς λοιπόν, ο «απλός» γιατρός (που θέλει να ζήσει την οικογένειά του και να περάσει και καλά) θα πάει κόντρα σ’ αυτό το ρεύμα;

    Ένα είναι σαφές: δεν υπάρχει ούτε η κρίσιμη μάζα αλλά ούτε και κίνητρο αλλαγής. Μόνο μετά από μια μεγάλη καταστροφή (δυστυχώς) είναι «πιθανόν» να μπούν μερικά σοβαρά θέματα στο τραπέζι.

    Η απογοήτευση (όχι μόνο για το ΕΣΥ, αλλά και για τα πανεπιστήμια, τη διοίκηση, τη ζωή μας και το μέλλον μας) είναι γενική.

    ΥΓ
    Δείτε και αυτό
    http://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/05/29/apelpisi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι πολύ σωστες οι επισημάνσεις του Διονυσου, καθώς και η απάντησή σας, που , ορθά, δεν εξαιρεί καμμία παράταξη των ευθυνών, ανεξάρτητα από την ...ποσόστωση. Μάλλον, όμως, δεν πρέπει να εξαιρέσουμε και τους απογοητευμένους, μη ελπίζοντες, απέχοντες (δεν εξαιρώ, φυσικά, τον υπογραφόμενο) που δεν φροντίσαμε να διαμορφώσουμε, και/ή εκλέξουμε καλύτερους εκπροσώπους, ουτε καν να εκφράσουμε την υπαρξη και την γνώμη (που, νομίζω, δεν ειναι μόνο δική μου) αυτη Οσο για ευθυνες κυβερνωντων, προσωπων, ανθρώπων και ..ποντικιών (γιά να θυμηθούμε τον Στάϊνμπεκ, απο τα τρωκτικά) συμφωνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ dionysos
    Πολλά κυκλοφορούν ως φήμες για πολλούς, μην αμφιβάλλετε αν είχα στοιχεία θα τους κατονόμαζα.
    @α.α.τ και Θ. Πέππα νομίζω ότι συμφωνώ μαζί σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή