Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2008

Η κατάσταση της Εκκλησίας μετά την εκλογή του Ιερωνύμου του Β'

Η εκλογή και η ανάληψη καθηκόντων από τον από Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο σίγουρα ανοίγει νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της Ελλαδικής Εκκλησίας και σίγουρα την απομακρύνει από τον εθναρχικό χαρακτήρα που της είχε προσδώσει ο μακαριστός Χριστόδουλος. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό είναι πρόοδος και όχι πισωγύρισμα όπως πιστεύουν αρκετοί ευσεβείς( οργανωσιακοί ) χριστιανοί. Ένας από τους πλέον καταρτισμένους περί την Ορθόδοξο μαρτυρία είναι ο Σ. Ράμφος ο οποίος στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής εκφράζει πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Πάντοτε ο λόγος του για μένα τουλάχιστον ήταν προκλητικός και σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα συντηρητικός. Στο σημερινό του άρθρο συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Σας το συνιστώ

5 σχόλια:

 1. Καλή σας μέρα κ. Γαλανάκη,
  Παρότι απέχω από τα εκκλησιαστικά, δεν σας κρύβω ότι παρακολουθώντας το λόγο και την μορφή του Ιερώνυμου, ......γλυκάθηκα*.

  Μήπως τελικά πρέπει να πιάσουμε πάτο για να ανασηκωθούμε λίγο;;

  Μήπως η Φύση, η Ιστορία , ο Ύψιστος, απλά συντηρεί, λαδώνει το σύστημα για να αντέξει.

  Μήπως τώρα που ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός, σε συνδυασμό με την ένδεια ελληνικών αντανακλαστικών, δημιουργεί καθημερινά πολλά θύματα, η Εκκλησία βρίσκει χώρο να παίξει το ρόλο της;; Σεμνά. Ταπεινά. Γλυκά.

  Αφήνοντας τις αμπελοφιλοσοφίες
  μου, εξομολογούμαι ότι ανοίγω τα μάτια και τα αυτιά μου, στον νέο Αρχιεπίσκοπο. Ψυχανεμίζομαι, ότι κάτι έχει να μου πει. Και σκοπεύω τουλάχιστον, να το ακούσω.

  *δεν επιτρέπω στον εαυτό μου, τη λέξη συγκινήθηκα. Ε, όσο και να καταγγέλλουμε και να καταγελούμε τους δογματισμούς, ε, τους κουβαλάμε. Βαριά η κληρονομιά, και εγώ άξιος κληρονόμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Κατερίνα
  Κάπως έτσι νιώθω και εγώ και ειλικρινά σας λέω όχι μόνο δεν ντρέπομαι αλλά νιώθω και υπερήφανος για αυτό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νέαρχε,

  ό,τι και να πει ο εκάστοτε προκαθημένος της εκκλησίας, προσωπικά τον τοποθετώ αξιωματικά στο περιθώριο κάθε προοδευτικής κοινωνικής προσπάθειας.

  Η εκκλησία ήταν και παραμένει ένας αντιδραστικότατος θεσμός που εμποδίζει την ανθρώπινη πρόοδο, την ανάπτυξη της τεχνολογία και της ιατρικής επιστήμης.

  Παρρησία
  http://parrisia.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Παρρησία
  Μια μια άποψη είναι και αυτή. Σεβαστή βέβαια, όπως κάθε άποψη ελευθέρου ανθρώπου. Νομίζω ότι άθεοι΄και αγνωστικιστές υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αυτή είναι άλλωστε και η αρετή της Δημοκρατίας. ΜΗΝ ξεχνάτε ότι η κίνηση των Νεο-Ορθοδόξων ξεκίνησε από την Κομμουνιστική Αριστερά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι Εκκλησίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο -ευρύτερα πολιτικό και κοινωνικό, πέραν του ότι διαμορφώνουν συνειδήσεις και αξίες, από τη δική τους σκοπιά. Υπ' αυτή την έννοια και ασχέτως της ύπαρξης ή μη θρησκευτικής πίστης, έχει σημασία να παρακολουθούμε -ως πολίτες- τι λέει και τι κάνουν οι Εκκλησίες. Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή