Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Η χθεσινή Συγκέντρωση

Η χθεσινή συγκέντρωση παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις και την αντιπροπαγάνδα αρκετών και σοβαρών ανθρώπων του χώρου (Ν. Δήμου κλπ) είχε τεράστια επιτυχία όπως αναφέρεται στον σημερινό τύπο http://www.e-tipos.com/newsitem?id=8186.
Η επιτυχία κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν οφείλεται στον αριθμό των συγκεντρωθέντων, αλλά στο γεγονός ότι η συγκέντρωση ήταν αυθόρμητη και δεν ποδηγετήθηκε από κανένα πολιτικό οργανισμό. Και η προσπάθεια για εκμετάλλευση από κάποιους ακροαριστερούς έπεσε στο κενό .

Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Πως είδε ο Δελβενιώτης τις Πυρκαγιές

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

Πράσινες πολιτικές

Ένα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για την οικολογία μετά την πύρινη λαίλαπα βρήκα στο ιστολόγιο του δημοσιογράφου κ Τσουκνίδα http://lexidia.pblogs.gr/2007/08/proteraiothta-zwhs-oi-prasines-politikes.html#comments

Η γελιογραφία της Ημέρας


Από τον Ελεύθερο Τύπο

Διαμαρτυρία για την καταστροφή της χώρας

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Μια Ζακυνθινή ρίμα

«Όσαις σταφίδες λιάζονται τον Αύγουστο στ’ αλώνια,
τόσα βυζιά χαϊδεύονται το βράδυ στα σεντόνια»
Με εντυπωσίασε αλλά δεν μπορώ να πω γιατί

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Η μόλυνση του Ασωπού

Η μεταφορά της οχλούσης βιομηχανίας εκτός Αθηνών, λόγω νέφους, μετέφερε το πρόβλημα εκτός Αττικής, αλλά δεν το έλυσε διότι οι Έλληνες βιομήχανοι δεν είχαν σκοπό να δαπανήσουν επενδύοντας σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Το πρόβλημα της περιοχής των Οινοφύτων είναι αρκετά παλιό και χρονολογείται από το καιρό της Χούντας. Το καιρό εκείνο είχε αρχίσει να λειτουργεί η βιομηχανική περιοχή Θηβών και θυμάμαι τον αγώνα του αείμνηστου πατέρα μου, ο οποίος ήταν σχολίατρος Λιβαδειάς και εκτελούσε χρέη νομιάτρου, για την τήρηση από τις βιομηχανίες των ισχυουσών υγειονομικών( δεν υπήρχαν τότε περιβαλλοντολογικές διατάξεις). Ο αγώνας του ήταν δύσκολος, όχι πάντοτε επιτυχής διότι τα συμφέροντα ήσαν μεγάλα και οι διασυνδέσεις ακόμη μεγαλύτερες. Σήμερα 35 χρόνια μετά από ότι διαβάζω στα σημερινά ΝΕΑ http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070822&nid=5690297&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876 η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά μάλλον έχει επιβαρυνθεί. Μήπως χρειάζονται δρακόντεια εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας;

Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Καλοκαιρινές αναγνώσεις



Εξώφυλλο της Αγγλικής έκδοσης


Ο καιρός των καλοκαιρινών διακοπών είναι εκτός των άλλων και καιρός μελέτης βιβλίων. Συνήθως διαβάζω βιβλία ιστορικού περιεχομένου(ιστορικό δοκίμιο, ιστορία της Ιατρικής και πολύ πιο σπάνια ιστορικό μυθιστόρημα) .

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν άρχισα να θυμούμαι τα νιάτα μου και καταπιάστηκα και πάλι με το μυθιστόρημα . Το βιβλίο που με γοήτευσε είχε τον τίτλο «Νησί» και ήταν η πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση της Αγγλίδας δημοσιογράφου Victoria Hislop. Το βιβλίο αναφέρεται στην ζωή, τους αγώνες και τους έρωτες των χανσενικών στη αποικία-απομονωτήριο της Σπιναλόγκας . Παράλληλα περιγράφει με ασυνήθιστη ακρίβεια τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τα πάθη των ανθρώπων της απέναντι πλευράς και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως γιατί οι περιγραφές της λίγο διαφέρουν από τα παιδικά μου βιώματα των πρώτων μετακατοχικών χρόνων.

Η αναφορά της στην αντίσταση των Κρητικών είναι αντικειμενική χωρίς σκοπιμότητες και δεσμεύσεις, απροκατάληπτη θα έλεγα. Εκείνο όμως που κάνει το έργο συγκλονιστικό είναι η ικανότητα της συγγραφέως να σου δίδει με τέτοιο τρόπο τις σκηνές που πιστεύεις ότι τα πάντα γίνονται μπροστά σου και τα βλέπεις όπως σε κινηματογραφική ταινία. Δεν έχει άδικο ο παλιός χανσενικός Ε. Φουντουλάκης που γράφει « με έφερε 58 χρόνια πίσω, τότε έζησα και ο ίδιος όσα περιγράφονται σ’ αυτό. Η συγγραφέας πρέπει να έχει μεγάλο χάρισμα για να περιγράψει τόσες λεπτομέρειες με τόση ακρίβεια, χωρίς να τις έχει ζήσει από κοντά.»

Το έργο της Hislop αποπνέει σε όλες τις σελίδες άρωμα ανθρωπιάς και κατανόησης του ανθρώπινου πόνου.

Δεν είναι τυχαία η βράβευση στην πατρίδα της με το βραβείο νεοεμφανιζόμενου συγγραφέα για το 2007, ούτε η τεράστια εκδοτική επιτυχία και η μετάφραση του σε17 γλώσσες.

Η μετάφραση του Μιχάλη Δελέγκου ζωντανή και ρέουσα και η έκδοση από τον οίκο Διόπτρα ιδιαίτερα προσεγμένη.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

Βήμα Ιδεών και αφιέρωμα στις Λοιμώξεις- Επιδημίες

Το Βήμα των Ιδεών της 3ης Αυγούστου 2007 δημοσίευσε ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στις λοιμώξεις- επιδημίες με συντονιστή τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου των Πατρών κ Ηλία Κούβελα με συμμετοχή επιστημόνων διαφόρων κλάδων όπως επιδημιολόγων, μικροβιολόγων, δημοσιολόγων κλπ.Τα περιεχόμενα του αφιερώματος και του συγγραφείς μπορεί κανείς να τα βρει στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.vimaideon.gr//SectionList.aspx?d=20070803&nid=5415228 και για να τα διαβάσει χρειάζεται εγγραφή που σημειωτέον είναι δωρεάν

Επιστροφή

Κρίμα τέλειωσαν οι διακοπές, τα ωραία διαρκούν λίγο. Όντως το ταξίδι στην πατρική γη με αναζωογόνησε. Βρήκα όμως αρκετά πράγματα αλλαγμένα. Και προ παντός την χώρα να οδεύει προς εκλογές. Ας δούμε που θα οδηγηθεί η κατάσταση. Δεν ξέρω γιατί μα στον νου μου έρχεται η Σατραπεία του Καβάφη

H Σατραπεία


Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος
για τα ωραία και μεγάλα έργα
η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα
ενθάρρυνσι κ' επιτυχία να σε αρνείται·
να σ' εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,
και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες.
Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,
(η μέρα που αφέθηκες κ' ενδίδεις),
και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
και πηαίνεις στον μονάρχην Aρταξέρξη
που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,
και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια.
Και συ τα δέχεσαι με απελπισία
αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις.
Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι' άλλα κλαίει·
τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,
τα δύσκολα και τ' ανεκτίμητα Εύγε·
την Aγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους.
Aυτά πού θα σ' τα δώσει ο Aρταξέρξης,
αυτά πού θα τα βρεις στη σατραπεία·
και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.