Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Βιβλία για το καλοκαίρι



Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα η περίοδος των διακοπών προσφέρονται για την ανάγνωση βιβλίων. Όλοι οι αξιοπρεπείς bloggers(ιστολόγοι) θεωρούν υποχρέωση τους να συστήσουν στους φίλους που επισκέπτονται το ιστολόγιο τους, βιβλία που οι ίδιοι βρήκαν την ανάγνωση τους ευχάριστη ή επωφελή. Εγώ αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου αξιοπρεπή ιστολόγο θα προσπαθήσω να σας δώσω βιβλία που μου έκαναν εντύπωση, διότι πιστεύω ότι η ανταλλαγή απόψεων στο θέμα αυτό μπορεί να αποβή ωφέλιμη και στον γράφοντα και τον αναγνώστη της αναρτήσεως.

Θά περιοριστώ σε βιβλία που διάβασα το 2007 ασχέτως της χρονολογίας κυκλοφορίας. Δεδομένης της αγάπης μου προς την ιστορία τα περισσότερα έχουν ως θεματολογία τους την ιστορία

Το βιβλίο που πραγματικά με ενθουσίασε έχει σχέση με την τέχνη που υπηρετώ (ιατρική) και ως θέμα της τον βιολογικό πόλεμο. Εξετάζει το φαινόμενο του βιολογικού πολέμου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της μέρες μας. Ο τίτλος του είναι "Υγρόν Πυρ, Δηλητηριώδη Βέλη και Σκορπιοί-βόμβες" με υπότιτλο Βιολογικά και χημικά όπλα στο Αρχαίο Κόσμο . Συγγραφέας του είναι η Adrienne Mayor ιστορικός των κλασικών χρόνων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία της Επιστήμης. Αρχινά την περιπλάνηση της από τον μύθο της λερναίας ύδρας και Φιλοκτήτη για να φτάσει στο μεσαίωνα. Εκδότης είναι ο οίκος Ενάλιος και μεταφράστρια η κ Α Γρηγοριάδου. Το βιβλίο συμπληρώνεται από ένα αξιοπρόσεκτο βιβλιογραφικό οδηγό.

Αντίθετα αδιάφορο έως και βαρετό θα έλεγα ότι ήταν το βιβλίο του Thomas Laqueur με τίτλο" Οι κατά μόνας ηδονές- πολιτισμική ιστορία του αυνανισμού" με εκδότη την Νεφέλη και μεταφράστρια την κ Μαρκέτου. Ο συγγραφέας προσπαθεί να εξηγήσει την δαιμονοποίηση του αυνανισμού από τους διαφωτιστές αλλά με τόσο φλύαρο τρόπο που τελικά δεν πιστεύω ότι τα καταφέρνει.

Τον Mark Mazower στη "Θεσσαλονίκη-πόλη των φαντασμάτων" -Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι καιΕβραίοι 1430-1950 και έκδοση Αλεξάνδρειας πρέπει να διαβάσουν όλοι οι νεοέλληνες Μακεδονομάχοι και μη για το αφανάτιστο της γραφής του και για να καταλάβουμε επιτέλους τι σημαίνει ιστορία.

Εξόχως ενδιαφέρον ήταν για μένα λόγω ίσως κρητικής καταγωγής το βιβλίο ενός επισκόπου της ημιαυτόνομης εκκλησίας Κρήτης , του Ανδρέα Νανάκη , Αρκαλοχωρίου και Βιάννου, με τίτλο "Οικουμενικού Πατριαρχείου Νεώτερα Ιστορικά" από τον οίκο University Studio Press. Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο στους κληρικούς της Ελλαδικής Εκκλησίας πού επιλήσμονες των υπηρεσιών της μητρός-εκκλησίας ροκανίζουν καθημερινά τον Οικουμενικό Θρόνο στο μύλο των μικροσυμφερόντων τους

4 σχόλια:

  1. Aλλα δυό γιά τις αποσκευές, δηλαδή! Ευχαριστίες από τον αναγνώστη της εγγραφής, και μέλλοντα των βιβλίων (ειδικά του βιολογικού πολέμου!) και βόγγοι εκ μέρους του ατυχούς μεταφέροντος οχήματος. Η βαλίτσα, τώρα, δικαιώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγώ το ιστορικό για το βιολογικό πόλεμο λέω να πάρω (το "θεσσαλωνικιώτικο" το γνώριζα) αλλά... για την Αθήνα. Στις διακοπές προτιμώ περισσότερο τη λογοτεχνία (γούστα είναι αυτά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To βιβλίο της Adrienne Mayor (γυνή!) Υγρον (Πυρ!) δηλητηριώδη...κτλ ήδη αγοράστηκε, και, Σολομώντεια, μοίρασα την ..διαφορά των δυό καλών μου φίλων. Διάβασα το μισό από χθες και κρατάω το υπόλοιπο γιά το νησί (Θάλασσα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Πέππας
    Πως το βρήκες αυτό που ήδη έχεις διαβάσει. Εύχομαι καλέ δικοπές και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή