Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Εικόνες από παλαιές εκδόσεις(2ο)



Σειρά έχει ο αρχιμανδρίτης και διαφωτιστής Μεθόδιος Ανθρακίτης ο οποίος δικάστηκε από το συνοδικό δικαστήριο της Πόλης για την προοδευτική του διδασκαλία. Όχι η ορθοδοξία δεν είχε μόνο φωτοσβέστες. Υπήρξαν φωτεινά πνεύματα κληρικών όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης , Βενιαμίν ο Λέσβιος ,ο Άνθιμος Γαζής. Οι εικόνες είναι από Οδό Μαθηματικής που τυπώθηκε το 1549 στην Βενετία και ήταν μετάφραση από την Λατινική. Η εκτύπωση έγινε μετά τον θάνατο του Ανθρακίτη με την επιμέλεια του Πρωτοπρεσβυτέρου των Ιωαννίνων Μπαλάνου Βασιλοπούλου.

3 σχόλια:

  1. Είχον αληθώς ανησυχήσει μετά το χθεσινόν σχόλιο περί της υγείας του αρχιεπισκόπου, με το σημειωτέον οποίον πλήρως συμφωνώ,θα εγκαταλείπατε την δημοσίευσιν από τας παλαιάς εκδόσεις και είχον αρχίσει να ψάχνω εις το δεσμόν που είχατε δώσει. Ευτυχώς όμως επανήλθατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τρελαίνομαι για αυτές τις παλιές εικόνες-γκραβούρες, τις σελίδες με τα παλιά τυπογραφικά στοιχεία, και όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ, κύριε Γαλανάκη:

    Με ζήλο διάβασα την ανάρτησι σας δια τον σεβασιότατο αρχιμανδρίτη και διαφωτιστή Μεθόδιο Ανθρακίτη κε θα ήτω μου μεγάλη τιμή δίπλα είς τους σεβασμιους δασκάλους της Ορθοδοξίας, Ευγένιο Βούλγαρη, Βενιαμίν τον Λέσβιο κε φυσικά τον εξαιρετο Άνθιμο Γαζή να προσθέσω αλλους τρείς Πατέρες της Εκκλησίας.
    Τον Σουλπίκιο Πίππο, Παπαζήση Μπεθάνη κε Αιμίλιο Νεσεσέρ.

    Τέλος με όλη την αγάπη κε το σεβασμό να προσθεσω πως εντυπωσιάθηκα με τις εικόνες που αναρτάτε είς την Ιστοσελίδα σας, κε σκεφτόμαι σοβαρά να σας προσθέσω εις τους δυκτιακούς μου συνδέσμους.

    "Σημασία έχει να ζείς την κάθε στιγμη",
    Dr.Φλάντζας

    ΑπάντησηΔιαγραφή