Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Τερψιχόρη Χρυσουλάκη-Βλάχου


Τερψιχόρη Χρυσουλάκη-Βλάχου από τη Σητεία Αγωνίστηκε προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον ασύρματο που λειτουργούσε σ' όλο σχεδόν το διάστημα της κατοχής στη μονή Τοπλού. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο από τους Γερμανούς. Εκτελείται στην Αγιά Χανίων τον Ιούνιο του 1944. Αντιμετωπίζει το θάνατο με μια αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Η όμορφη αυτή κρητικοπούλα γράφει στον τοίχο του κελιού της «Είμαι Ι8 χρονών. Με καταδίκασαν σε θάνατο. Περιμένω από στιγμή σε στιγμή το εκτελεστικό απόσπασμα. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η Κρήτη»
Δεν ήταν αγωνιστές της Αντίστασης μόνο οι μετέχοντες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, η αντίσταση δεν ποδηγετήθηκε από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Η εικονιζόμενη εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω ουδεμία σχέση είχε με την αριστερά

2 σχόλια:

  1. Αθάνατη!
    Ελλάδα= Αντίσταση και θυσία για την Λευτεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουτε η Αριστερά λέει ότι μόνο οι αριστεροί ήταν ηρωες. Βρές την ιστορία του Γιατρουδάκη Στέλιου έχει γράψει ανθρώπινα βιβλία με μπόλικο υλικό για την Κρητική πατριωτική του στάση, την μετέπειτα ενταξή του στον εμφύλιο μάλιστα σε ομάδες σαμποτέρ πίσω από τις γραμμές, ανορθόδοξος πόλεμος, και μετά την Τασκένδη κλπ τις ώριμες σκέψεις πάλι ανθρωπιάς, με πολύ αυτοκριτική μιας ηρωικής ζωής. Ο Γκλέζος πάλι στο δίτομο περι Εθνικής Αντίστασης αναφέρεται σε εκείνη την άξια γενιά του 1940 που ματωσε, πείνασε και μοιράστηκε στα δυό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή