Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Το διχοτομημένο αρχείο του ΚΚΕ

Διαβάζω στο σημερινό Βήμα και τα δημοσιεύω παντελώς ασχολίαστα. Ελπίζω να μην κατηγορηθώ για αντικομουνισμό και πάλιν.
Στάση αναμονής επιλέγουν να τηρήσουν Περισσός και Κουμουνδούρου σχετικά με το θέμα που εγείρει το βιβλίο των κκ.Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδημε αντικείμενο το διχοτομημένο αρχείο του ΚΚΕ, προτρέποντας επί της ουσίας τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), στην κατοχή των οποίων βρίσκεται το τμήμα του αρχείου που απέσπασε μετά τη διάσπαση του κόμματος το 1968 η ομάδα Παρτσαλίδη - Ζωγράφου- Δημητρίου, να παραχωρήσουν αντίγραφα των πρωτοτύπων «στον φυσικό ιδιοκτήτη τους, το ΚΚΕ».

Αναφορικά με το δημοσίευμα του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής, στο οποίο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Το κομματικό αρχείο. Διαδρομές, εμπλοκές: Το “Αρχείο του ΚΚΕ εσωτερικού” και η αντιδικία του ΚΚΕ με τους επαγγελματίες ιστορικούς» (εκδόσεις Επίκεντρο) και παράλληλα αποτυπώθηκε η πολιτική διαμάχη που διαρκεί 40 χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι συγγραφείς του σχολίασαν σχετικά με την αναφορά (στο δημοσίευμα) ότι«η ρουμανική πλευρά φέρεται να διαμήνυσε στους διαγραμμένους να φυγαδεύσουν το αρχείο από τη χώρα εντός 10 ημερών, ειδάλλως θα ήταν αναγκασμένοι,λόγω των σοβιετικών πιέσεων, να το παραδώσουν οι ίδιοι στην αντίπαλη πλευρά» , πληροφορία η οποία δεν περιέχεται στο βιβλίο, ότι ανεξάρτητα αν παρενέβησαν ή όχι οι Σοβιετικοί και αν υπήρξε ανάλογο «τελεσίγραφο» των Ρουμάνων προς την πλευρά των διαφωνούντων, το αρχείο έφυγε έπειτα από πολλές περιπέτειες για τα Σκόπια το 1978, ενώ τα έγγραφα που πήγαν το 1969 δεν ανήκαν στο «κλεμμένο αρχείο», αλλά στα όσα τεκμήρια βρίσκονταν στα χέρια τουΘεόδωρου (Αλέκου) Παπαπαναγιώτουκαι στο Τμήμα Ιστορίας του κόμματος (το οποίο επίσης «απαλλοτριώθηκε» από τους «αναθεωρητές»).

Επισημαίνεται εξάλλου ότι οΦίλιππος Ηλιού, εμπνευστής των ΑΣΚΙ, δεν συμμετείχε στη 12η Ολομέλεια, όπως εκ παραδρομής εγράφη, αλλά απλώς συντάχθηκε εξαρχής με την ομάδα Παρτσαλίδη εκ της θέσεώς του ως γραμματέα της κομματικής οργάνωσης της ΕΔΑ στο Παρίσι. Από τους οργανωμένους (τότε) έλληνες κομμουνιστές του Παρισιού συμμετείχαν στη 12η Ολομέλεια ο κ. Θ. Πάγκαλοςκαι η ιστορικός κυρία Ελένη Μπιμπίκου-Αντωνιάδου, η οποία και προλογίζει το εν λόγω πόνημα.

2 σχόλια:

  1. Πέρα από τον εσκεμμένο υπάρχει και ο αφελής αντικομμουνισμός. Κι αν πάνω στην ιστορία του ΚΚΕ (ενός λαού δηλαδή) δεν διασταυρώνεις παίζεις με τη φωτιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαϊκέ Επίτροπε δεν σε κατανοώ. Αλλά πότε οι λαοί αντιλήφθηκαν τα επιτροπάτα. Και γιατί λαός είναι μόνο το ΚΚΕ, οι άλλοι τί είναι γαλαζοαίματοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή