Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Προίκας μνήμη

Από το ιστολόγιο του φίλου και συνάδελφου Θόδωρου Πέππα χωρίς τα εικαστικά παραφερνάλια

Από τα Νέα της 20-1-2008 στην Στηλη "Σαν Σήμερα"

1962: «Η Κυβέρνησις έθεσεν τέρμα εις τας συζητήσεις περί προικός της πριγκιπίσσης Σοφίας , διά της καταθέσεως εις την Βουλήν σχετικού νομοσχεδίου. Διά του νομοσχεδίου, το οποίον θα έλθη προς συζήτησιν ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας το συντομώτερον, η προίκα ορίζεται εις το ποσόν των 9 εκατομμυρίων δραχμών ήτοι 300.000 δολλαρίων. Εις την εισηγητικήν έκθεσιν του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι "η συμβολή του Ελληνικού Λαού εις την αποκατάστασιν της Βασιλόπαιδος Σοφίας πρωτίστως προβάλλεται ως ηθική και έμπρακτος συμμετοχή αυτού εις το ευτυχές τούτο γεγονός"». («ΤΑ ΝΕΑ»)

Σημείωση: Μην σας φαίνεται μικρό το ποσόν Τότε ο μισθός διευθυντού ηταν 2400, η εφημερίδα έκανε μιαμιση δραχμή (χθες 1.30 =444 δρχ!) το κουλούρι, χωρίς τυρί, μια (χθες 205). Και δημιουργήθηκε σάλος, με κυρίαρχο σύνθημα στις φοιτητικές διαδηλώσεις "Προίκα στην Παιδεία" , καθώς ζητούντο χρήματα για την Εκπαίδευση (εδω, καμμιά διαφορά μετά 47 χρόνια!)

Προσέξτε, όμως, κομψότητα στην διατύπωση του νομοσχεδίου που έφερε η κυβέρνηση του Κ.Καραμανλή, παρά τις αντιρρήσεις του αρχηγού της αντιπολιτευσεως Γ.Παπανδρέου (ουτε εδω διαφορά!) "η συμβολή του Ελληνικού Λαού εις την αποκατάστασιν της Βασιλόπαιδος Σοφίας πρωτίστως προβάλλεται ως ηθική και έμπρακτος συμμετοχή αυτού εις το ευτυχές τούτο γεγονός"»

Μην προσβάλλουμε και την οικογένεια, και δη την μητέρα-Βασίλισσα Φρειδερικη, γιά όσους ξέχασαν!-ότι δεν είχαν και δέκα πανωσέντονα και πέντε νυχτικά να της δώσουν της κοπέλας! Και πιάνο την ψιλομάθανε (η Τζίνα Μπαχάουερ έκανε μαθηματα στην αδελφή της Ειρήνη-κάτι θαχε πιάσει το αυτί της!) και ολο και κάποια κινητή και ακίνητη περιουσία θα έλαβε ο συμπαθής (αν και Ρεάλ, ποδοσφαιρικώς!) Πριγκηψ, τοτε, Δον Χουάν Κάρλος των Βουρβώνων. για την "αποκατασταση"-σαν να λέει "μην μας μεινει και στο ράφι, δηλαδή"

Η συμμετοχή του λαού στο "ευτυχές γεγονός" περιελάμβανε και μενα, μαθητη δημοτικού, καθώς παρακολουθήσαμε την σεμνή τελετή, υποχρεωτικά (στην Πλατεια Συντάγματος, βεβαια, δεν μας καλέσανε και στην Μητρόπολη!) με τα άλογα, τις άμαξες και τα αγήματα

Αναμνηστική φωτογραφία του γαμου, με την ομαδα σε πληρη συνθεση

Η γυναίκα (καλά ναναι) παντρευτηκε, εκανε τα παιδιά της, εγινε και Βασίλισσα, εγινε και Μουσείο στην Μαδρίτη (Reina Sofia-έχει μέσα και την Γκέρνικα)

Εμας μας εμεινε η μνημη-α, και το φέσι, ξέχασα!

1 σχόλιο:

  1. Θερμα ευχαριστώ και για την αναφορά και την αναρτηση, αλλά από τα παραφεναλια η ομαδική φωτογραφία στις σκάλες με ολα τα εστεμμενα τότε, και πολλά ηδη τεως, πχ καποιοι πριγκηπες Ρουμανιας, Βουλγαρίας, Γιουγκοσλαβίας-με πρώτη σειρά την Φρειδερίκη των Χοετζόλλερν ειναι, νομίζω, συλλεκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή