Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Εκκλησιαστική Παρέμβαση στην Κρίση

Διαβάζω στον χθεσινό Ελεύθερο Τύπο για παρέμβαση του Μακαριωτάτου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στην κρίση
"Τα παιδιά δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο, επισημαίνει σε παρέμβασή του με άρθρο του στην εφημερίδα, ο Κόσμος του Επενδυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με αφορμή τον άδικο χαμό του Αλέξη και την πρωτοφανή νεανική έκρηξη.
Ο κ. Ιερώνυμος τονίζει μεταξύ άλλων: «Το σύνολο σχεδόν της νέας γενιάς δεν είναι εναντίον των αρχών, των αξιών και των ιδανικών που ενέπνευσαν και έθρεψαν το γένος μας, αλλά εναντίον όλων ημών που τους τα διδάσκουμε και συγχρόνως τα προδίδουμε ανερυθρίαστα και ασύστολα. Τα παιδιά μας δεν αμφισβητούν την αλήθεια, αλλά την προδοσία της».
Ο αρχιεπίσκοπος τοποθετείται για την οικονομική κρίση αναρωτώμενος:«Πώς να ζητήσουμε κατανόηση και θυσίες από τον λαό μας όταν οι εσαεί προτεινόμενες επί δεκαετίες λύσεις επαναλαμβάνουν κυνικά σενάρια μονόπλευρης λιτότητας; Όταν οι περιορισμοί και οι θυσίες επιβάλλονται μονομερώς, εξαιρώντας προκλητικά εκείνους προς τους οποίους θα έπρεπε καταρχήν να απαιτηθεί η συνεισφορά τους στην υπέρβαση της κρίσης»;
Στο αντίποδα ο Σεβασμιώτατος Θεσσαλονίκης δεν τον αποκαλώ Παναγιώτατο όπως αυτάρεσκα αυτοαποκαλείται διότι Εκκλησιολογικά δύναται να χρησιμοποιεί το Παναγιώτατος μόνο εντός της επαρχίας του. Διαβάζω σήμερα στην ίδια εφημερίδα:
"Διαφοροποίηση του μητροπολίτη Άνθιμου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα αίτια της εξέγερσης των μαθητών.
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στο κυριακάτικο κήρυγμά του συμμερίστηκε την εκτίμηση ότι η εξέγερση των μαθητών καθοδηγείται από σάιτ και υποκινείται από ξένους πράκτορες.
Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί δεν επεμβαίνει η αστυνομία, προέβλεψε μεγάλες περιπέτειες για τη χώρα και κάλεσε τους πολιτικούς να κοινωνήσουν.
Εντελώς διαφορετική ήταν όμως η προσέγγιση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που σε άρθρο του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ανέφερε ότι «τα παιδιά δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο, δεν αμφισβητούν την αλήθεια και τις αξίες, αλλά την προδοσία τους»
Ποιός έχει από τους έχει δίκιο; Κύριος οίδε.
Πού είσαι καημένε Χρυστόδουλε να δεις πως το κάμανε το δοβλέτι σου

2 σχόλια:

  1. Η προσέγγιση του Αρχιεπισκόπου δείχνει σκεπτόμενο, σύγχρονο άνθρωπο χωρίς τις αναχρονιστικές παρωπίδες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε πολλούς ιερωμένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή