Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Ημέρα περιβάλλοντος


Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου λέγε τί βλέπεις;
..............................................................................
βλέπω την διαρκή επανάσταση πουλιών και λουλουδιών.

Αυτό θα έπρεπε να βλέπει καθένας από εμάς την σημερινή ημέρα. Φευ όμως ούτε πουλιά ούτε λουλούδια είναι οι συνειρμικές εικόνες για μένα τουλάχιστον. Μόλυνση και μόνο μόλυνση υπάρχει παντού. Ο νους αυτό το ατίθασο άλογο με κατευθύνει σε "παραλίες σκουπιδοτόπων" σε ανεξέλεγκτες χωματερές σε οχλούντα εργοστάσια, σε δρόμους αποθετήρια απορριμάτων και λυμάτων, μολυσμένα ποτάμια και θάλασσες. Ο Ρουσώ έλεγε ότι "όλα βγαίνουν τέλεια από τα χέρια του Θεού και όλα εκφυλίζονται στα χέρια του ανθρώπου". Εγώ θα έλεγα σε στυλ παλαιινό "εδόθη ημίν παράδεισος και κόλασιν αυτόν εποίησαμεν".
Η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και της απληστίας μας. Θυμάμαι την κατάσταση που επικρατούσε στον Κορινθιακό τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης του Αλουμινίου Ελλάδος, δεν υπήρχε ούτε λέπι ψαριού, ενώ σήμερα μετά την εγκατάσταση προηγμένων φίλτρων στο εργοστάσιο της Αντίκυρας, η θάλασσα Ξαναζωντάνεψε. Το ίδιο συνέβη και στο Σαρωνικό μετά την λειτουργία της Ψυττάλειας. Τα παραπάνω παραδείγματα πείθουν ότι λύσεις υπάρχουν αλλά κάποιος πρέπει να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη. Και ο κάποιος είμαστε όλοιεμείς ως κοινωνικό σύνολο.
Ας απαιτήσουμε λοιπόν
Καθαρότερα αυτοκίνητα
Περισσότερη ανακύκλωση
Πιο καθαρή και λιγότερο οχληρή βιομηχανία
Λιγότερη χρήση χημικών
Περισσότερα αυτοδιασπώμενα προϊόντα
Ενεργοποίηση των αποφάσεων του Κυότο
Ας γίνουμε περισσότερο πράσινοι γνωρίζοντας ότι θα πληρώσουμε κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι το αξίζουμε και εμείς και τα παιδιά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου